keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

Armin pennut ovat täällä: synnytystarina

Armin (Noxx Dancing Queen) ja Japen (Mummeli Sofinho Yaron) pennut ovat täällä! Ne syntyivät 13.6. ja synnytys kesti melkein 13 tuntia! Tällä hetkellä pentupesässä on 5 vipeltäjää. Lisäksi yksi pentu syntyi kuolleena. Kirjoitan tähän tarinan kissan synnytyksen kulusta, jos siitä olisi apua jollekulle toiselle, tai kiinnostaa muuten vaan. Harvoin kissan synnytys kestää näin kauan, joskus 6 pentua saatetaan maailmaan parissakin tunnissa. Toisaalta olen kuullut myös pentueesta, jossa 3 pentua syntyivät kaikki eri vuorokausien aikana! Kissat ovat ihmeellisiä :) Laitan myös kuvia synnytyksestä kirjoituksen loppuun, jos olet herkkä, et ehkä halua katsoa niitä. Mutta tässä yksi kuva onnellisesta perheestä tänään:Ennen synnytystä:

Vrk 61: Nisiin alkoi tulla maitoa. Tämän jälkeen Armi alkoi tulla levottomaksi ja katsella mahdollisia pesäpaikoja
Vrk 65: Armin vatsa laskeutui.
Vrk 66: Armilla oli tosi vaikea olla, makasi lattialla, viuhtoi hännällä ja potki välillä jaloillaan, epäilin, että esisupistukset ovat alkaneet. Illalla tuli limatulppa.

Synnytys alkoi aamulla, Vrk 67. Armi tuli herättämään minut ja siirtyi sen jälkeen pentupesäksi varattuun sturdiin.

7:55 Supistukset alkoivat. Armi kehrää kovaa
8:30 Supistukset tihenevät ja voimistuvat
9:35 ”kupla” ilmestyi emättimen suulle. Eli ensimmäisen pennun sikiöpussi alkaa työntyä ulos.

10:40 1. pentu + istukka. Perätilassa. Poika, 102g

Tämä pentu oli todella vaikea saada ulos. Pennun jälkeen Armi lepäsi hiukan

11:35 Ponnistelut alkoivat taas
11:40 2. pentu + istukka. Etutilassa. Tyttö 89g.
12:15 3. pentu. Perätilassa. Tyttö? 72g.

Lepoa

14: 10 Istukka

Lepo jatkui

15:35 4. pentu + istukka. Pentu oli jo syntyessään kuollut. Ei reagoinut mihinkään elvytyksestä huolimatta. 86g. Armi synnytti tämän pennun pesän nurkkaan, eikä reagoinut siihen mitenkään. Ilmeisesti tiesi, että se oli kuollut.

Näytti siltä, että synnytys on ohi, Armi keskittyi pentuihin. Siivosin pesää ja ihailin pentuja.

18:55 YLLÄRI 5. pentu + istukka. Perätilassa Tyttö 102G
20:40 6. pentu + istukka. Perätilassa. Poika. 104G

Kaikki pennut ovat tummia. Osa ruskeakuviollisia, ainakin yksi hopeakuviollinen. Karvanpituudet, tarkat värit ja sukupuolet varmistuvat myöhemmin. Alustavan arvion mukaan 2 poikaa ja 2 tyttöä, yhdestä en ole vielä varma. 

Surullista oli menettää yksi, mutta kyllä viidessä on riittävästi hoidettavaa Armille. Kasvattaja sitä hetken suri ja taisi pienet itkutkin tirauttaa. Mutta sitten on jatkettava eteenpäin ja iloittava näistä muista ihanuuksista. Pitää muistaa, että jopa 10-15% alkioista ei ole elinkelpoisia ja aina tulee pentuja, joilla ei ole mahdollisuuksia. (Luku kasvattajakurssin materiaalista).

Muistin taas, miksi kasvattaminen on niin ihanaa ja kamalaa samaan aikaan. On kova huoli emosta ja pikkuisista, saavatko ne nyt tarpeeksi maitoa, sairastuuko joku, sattuuko tapaturmia jne. Toisaalta onnellinen emo ja imevät pennut pentupesässä ovat yksi maailman ihanimmista asioista. Joskus miinuksia tulee enemmän, joskus ollaan plussalla. Se on elämää.

Yön aikana Armi yritti siirtää pennut kiipeilypuuhun useaan kertaan. Koska se ei minulle sopinut, järjestin sille uuden pentulaatikon pahvilaatikosta viereeni. Siinä pennut viettivät yön. Aamulla siirtely jatkui ja jouduin laittamaan kolmannen pesän isosta kuljetuslaatikosta. Nyt Armi on taas rauhallinen, mutta saa nähdä kuinka kauan.

Sitten muutama kuva vielä itse synnytyksen ajalta:

Armi ponnistaa. Vauvan vaipanvaihtoalusta tai "kroonikkoalusta" on hyvä ja helppo alusta synnytykseen.

Välillä Armi siirtyi ponnistelemaan peitteiden alle.

Ruskea sikiöpussi on työntynyt emättimestä. Nyt tehdään kovasti töitä, että ensimmäinen pentu saataisiin ulos.

Ensimmäinen pentu ja istukka juuri syntyneinä. Armia vähän ihmetyttää mitä nuo on.

Kolme pentua maailmassa.Armi lepää ja alkaa päästä imetyshommasta jyvälle.

Lepoa ennen kahta viimeistä. Pennut haluavat olla tiiviisti emossa kiinni. Hopeatyttö.

2 kommenttia: